sábado, 15 de septiembre de 2007

EUPV vota avui l’expulsió de les diputades d’Esquerra i País

DISSABTE, 15/09/2007 - 06:00h, www.vilaweb.cat

El sector favorable a EiP defensarà les seves tesis, però no votarà

El Consell Nacional d’EUPV, que es reuneix avui, decidirà si accepta la proposta d’expulsió de les dues diputades del corrent Esquerra i País, Mireia Mollà i Mònica Oltra. La coordinadora d’EUPV, Glòria Marcos, presentarà un informe en què les qualifica de ‘trànsfugues’ i ‘deslleials’. Sigui com sigui, les dues diputades mantindran el seu escó a les Corts. A més a més, EiP farà un congrés l’octubre per crear un nou partit, Iniciativa del Poble Valencià.

Tot fa preveure que el Consell Nacional acabarà expulsant Mollà i Oltra. Entre altres coses, perquè els membres d’EiP i Projecte Obert no participaran en la votació, tal com el portaveu d’EiP, Pasqual Mollà, ha explicat a Vilaweb. Així, representants d’ambdós corrents assistiran a la reunió, només per exposar els arguments de la continuïtat de les dues diputades en el partit.

El portaveu d’EiP també ha explicat que, passi el que passi avui, les dues diputades mantindran el seu escó, de manera que el grup parlamentari de Compromís tindrà el mateix equilibri de forces que ara. Recordem que el sector de Glòria Marcos es troba en minoria, ja que els dos diputats del Bloc, sumats als dos d’EiP, fan un escó més dels tres que té el sector oficial d’EUPV.

Així mateix, el corrent d’EiP es constituirà, de totes totes, en partit polític en el congrés del 20 d’octubre. La nova formació es dirà Iniciativa del Poble Valencià. Pasqual Mollà ha explicat que el nou partit permetrà la doble afiliació a EUPV, per mirar de no fracturar encara més l’esquerra valenciana. Iniciativa es presentarà com un partit ecosocialista. D’esquerres, verd i valencianista. I espera atraure el 44% de militants d’EUPV que s’oposen al sector de Glòria Marcos. Tot i això, el responsable de moviments socials d’EUPV ha assegurat a Vilaweb que, després de parlar amb membres d’EiP de tot el territori, no creu que hi hagi una escissió.

L’origen de la divisió
La fractura a l’interior d’EUPV i a la coalició de Compromís va començar ben a principis de legislatura, amb el nomenament del representant de la coalició al consell d’administració de Ràdio Televisió Valenciana (RTVV). Aleshores, Marcos va fer valer la seva condició de síndica del grup parlamentari, per imposar el seu candidat a la majoria del grup. Arran d’això, les diputades d’EiP i el Bloc es van aliar per rellevar Marcos com a síndica. I d’aquí l’expedient d’expulsió del sector oficial d’EUPV a les diputades d’EiP.

En aquest vídeo de Vilaweb, podeu veure els principals punts de discrepància entre el sector de Glòria Marcos i Esquerra i País.

No hay comentarios: