domingo, 23 de septiembre de 2007

Entrevista a Mònica Oltra a Valencianisme.com

escrit per Administrator
divendres, 21 setembre de 2007, Valencianisme.com

Mónica Oltra"El que farem primer serà presentar un recurs, perquè no hi ha cap raó estatutària ni legal perquè ens sancionen. Després, com sempre fem, reflexionarem col•lectivament per veure quin camí seguir."

Valencianisme.com ha tingut l'oportunitat de fer una entrevista exclusiva a Mònica Oltra, Síndica del grup parlamentari del Compromís a les Corts Valencianes poques hores abans de ser expulsada d'EUPV junt a Mireia Mollà, totes dues membres d'Esquerra i País, corrent valencianista que els propers dies es convertirà en partiti polític Amb ella hem parlat sobre la seua expulsió, confirmada recentment, sobre la situació interna d'EUPV i sobre els perspectives de futur del valencianisme polític.

1- És fallera i del València. CF. Per què sorprèn encara això a l’òrbita del nacionalisme valencià d’esquerres?

Ah, però encara sorprén? Jo crec que afortunadament estes coses sorprenen cada vegada menys. Sí és cert que fa uns anys hi havia molt de sectarisme en l’esquerra respecte al món faller o el futbol. Hui en dia açò es veu amb molta més normalitat. Som molts els seguidors d’algun equip de futbol i els fallers esquerrans i valencianistes. Una cosa no lleva l’altra. També crec que és bo que la gent d’esquerres i valencianista es lleve l’estigma de “bitxos estanys”. Som gent amb vides molt normals.


2- La seua llengua materna és el castellà però li hem sentit dir que va triar el valencià com a llengua de militància. Creu que esta tria li aporta una perspectiva lingüística diferent dins del valencianisme?

No sé si m’aporta perspectiva lingüística diferent. No seria capaç de dir si és tan homogènia la perspectiva lingüística, que per a tothom està condicionada per la seua trajectòria i vivències personals. Malgrat tot vaig ser una xiqueta bilingüe –en alemany i castellà, perquè sòc filla d’emigrants- i això m’ha ajudat a aprendre amb més facilitat unes altres llengües, entre elles el valencià. Independentment d’això les polítiques lingüístiques que normalitzen l’ús de la nostra llengua, són ara més necessàries que mai, en un moment en què el PP amb el seu despreci pel valencià està fent que l’ús de la llengua retrocedisca alarmantment. Amb eixe objectiu treballarem des del grup parlamentari de Compromís, per dignificar i fer normal l’ús del valencià.


3- Ha substituït a Marcos, la coordinadora d’EUPV, com a Sindica del Compromís amb els vots de la seua companya d’Esquerra i País, Mireia Mollà, i dels dos diputats del BLOC. Què ha passat al grup parlamentari per a arribar a este extrem?

El que ha passat és que el grup parlamentari majoritàriament ha decidit canviar. La manca de diàleg i les imposicions de Glòria Marcos i la part més ortodoxa del Partit Comunista ens han portat a prendre eixa decisió. Va arribar un moment en què era insostenible la situació al grup parlamentari per les decisions unilaterals de Glòria Marcos, sense comptar amb la voluntat de la resta de diputades i diputats i sense deixar ni tan sols que eixa voluntat s’expresse i conforme. L’elecció del representant del grup parlamentari al Consell d’Administració de RTVV va ser el detonant en negar-se la possibilitat de debatre sobre la qüestió i presentar una proposta personal de Glòria Marcos. De totes maneres un canvi de Síndica no suposa més que això i no és entrebanc perquè el grup parlamentari de Compromís puga desenvolupar una tasca comuna d’acord amb el compromís que tenim amb la ciutadania.


4- Els fets als quals hem fet referència adés han coincidit en el temps amb l’anunci de la voluntat d’EiP de convertir-se en partit. Quins seran els trets definitoris d’este nou projecte? Hi ha espai per a tantes opcions d’esquerres?

Pensem que hi ha un espai important a l’esquerra de l’àmbit polític de la socialdemocràcia a explorar i treballar. Nosaltres volem configurar un projecte d’esquerres, valencianista i ecologista que puga donar respostes modernes a uns interrogants que han canviat en els últims anys. Volem construir una opció política de ciutadania oberta a la societat amb estructures flexibles i participatives, donant cabuda a la gent amb distints nivells d’implicació. La justícia social, el respecte al medi ambient, la nostra identitat nacional, la justícia internacional plantegen hui en dia noves contradiccions que s’han d’abordar amb noves idees, noves estructures amb les qual la ciutadania es puga sentir identificada. Tenim un país per construir, un món per construir. Estem il•lusionats i pensem que podem transmetre eixa il•lusió.



5- En el camí que porta a la corrent d’Esquerra i País a convertir-se en Iniciativa del Poble Valencià, ja com a partit, estan guanyant suports o perdent-los?

Estem guanyant-los i el que és més important ens resten encara molts per guanyar.



6- A mitja termini es veuen dins d’Esquerra Unida? Pots afectar la seua anunciada expulsió i la de la seua companya Mireia Mollà en este sentit?

Ens veiem dins d’Esquerra Unida en tots els terminis. Som membres fundadors d’Esquerra Unida i és també el nostre projecte. Sobre el tema de les expulsions confiem que finalment no es duguen a terme. En tot cas si finalment es produeixen el que farem primer serà presentar un recurs, perquè no hi ha cap raó estatutària ni legal perquè ens sancionen. Després, com sempre fem, reflexionarem col•lectivament per veure quin camí seguir.




7- Pareix que la crisi interna d’EUPV és generalitzada en tota Izquierda Unida on el PC ha plantat cara als sectors liderats per Llamazares. Quins són els motius reals de l’enfrontament?

El que hi ha de rerefons de les discrepàncies, de manera molt resumida, són dos projectes cada vegada més incompatibles. El projecte de la refundació comunista que volen dur endavant Glòria Marcos i la part més dura del Partit Comunista, projecte que ha fracassat, com demostren els resultats electorals municipals en llocs tan importants com València, Alacant, Ontinyent, Benidorm, etc. L’altre projecte és construir una esquerra, valencianista, ecologista, plural i que convergisca. Aquest projecte, pensem que té una potencialitat enorme i és pel qual volem treballar molta gent.



8- La premsa parla ja d’una possible coalició entre el seu futur partit, el BLOC i algun partit verd per a les properes eleccions generals. Són rumors sense fonament o existix alguna possibilitat en este sentit?

El que nosaltres desitgem és que hi haja una reedició de Compromís, amb tots els seus components de cara a les properes eleccions generals. Eixe és el nostre objectiu.


9- A les passades eleccions autonòmiques el Compromís pel País Valencià no va obtindre els resultats esperats. Més enllà d’altres consideracions, com ara la manera en que es van produir les negociacions per constituir la coalició, creu que cal fer algun tipus de revisió ideològica o de discurs a l’esquerra i el valencianisme?

Tots hem de reflexionar sobre el futur de l’espai polític que construïm plegats, No hem d’oblidar que si bé no es compliren les expectatives inicials, fet que no es pot negar, molta gent ens va donar la seua confiança. Evidentment les expectatives varen ser unes altres, sobretot que es poguera produir un canvi polític que no va ser possible, perquè les esquerres en general no varen complir els seus objectius. Cadascú des del seu àmbit hauria de reflexionar sobre això. Malauradament sembla que les cúpules dels partits no volen abordar eixa reflexió crítica. En tot cas, crec que sí hi va haver errades en el discurs, centrat quasi únicament en la crítica al PP, en el negativisme, i amb escassa o nul•la proposta. No se li pot dir contínuament a la ciutadania que viu en el pitjor dels països possibles, perquè acabes perdent la credibilitat. Ens han mancat missatges positius, d’esperança, d’alternativa.



10- Creu que hi ha bones perspectives de futur per als que entenen el poble valencià com una nació o la tendència és a ofrenar, cada vegada més i més glòries al centralisme espanyol?

Crec que hi ha bones perspectives. Però hem de saber treballar bé, entendre el que està passant. Si ens hagueren dit fa deu anys que a la nostra terra s’anava a votar per una opció diferent a la que majoritàriament guanya a nivell estatal no ens ho hauríem cregut. Això s’ha donat. I encara que l’opció majoritària del poble valencià haja sigut el PP i això no ens agrade hem de pensar i actuar en funció d’esta nova realitat.



11- Cloguem amb una pregunta clàssica en les nostres entrevistes i que te un punt d’egocentrisme. Responga amb absoluta sinceritat. Coneix el nostre portal?


Amb absoluta sinceritat, el conec més des que em vàreu proposar esta entrevista.

No hay comentarios: