domingo, 27 de mayo de 2007

Un estudi universitari considera “molt probable” un canvi electoral, autonòmic i a la ciutat de València, el 27 de maig

Un estudi universitari, dirigit pel catedràtic d’Estadística de la Universitat de València José-Miguel Bernardo, considera “molt probable” un canvi electoral el 27 de maig en les autonòmiques. També considera “probable” una pèrdua de la majoria absoluta del PP a l’Ajuntament de València. Les conclusions s’han presentat entre el passat divendres i aquest dilluns per la Fundació Societat i Progrés.

L’estudi autonòmic està basat en 1.874 entrevistes domiciliàries, realitzades entre els últims dies d’abril i primers de maig. A diferència d’altres enquestes publicades, Bernardo ha explicat que el seu és un treball científic fonamentat en una “metodologia baiesiana objectiva”. D’acord amb els resultats, el resultat més probable per a les eleccions autonòmiques atorga 47 diputats al PP, 43 per al PSOE i 9 per al Compromís pel País Valencià. En qualsevol cas, l’informe ofereix una forqueta de probabilitats, on el PP obté, com a màxim, 49 escons, un per davall de la majoria absoluta.

Les dades municipals indiquen que a l’Ajuntament de València, el PP està en una forqueta d’entre 15 i 17 regidors (el total de l’hemicicle en són 33), el PSOE també entre 15 i 17, mentre Esquerra Unida es troba entre els 0-2 escons.

José-Miguel Bernardo ha indicat que la diferència essencial entre els seus estudis i les enquestes publicades darrerament es troba, d’una banda, en la selecció dels segments de població per a la realització del treball de camp. D’altra banda, l’assignació d’escons dels indecisos i d’aquells que no responen s’ha efectuat ací segons un model baiesià “que utilitza edat, gènere i nivell d’estudis com a covariables”. El director del treball ha oferit com a dada, per exemple, que ha realitzat vora d’un milió d’integrals per a l’assignació d’escons.

Bernardo és doctor per la Universitat de Londres, membre electe de l’Internacional Stadistical Institute, i catedràtic de la Universitat de València.

Les principals dades dels estudis autonòmic i municipal es poden consultar en els documents adjunt.


Més informació: Universitat deValència

1 comentario:

Anónimo dijo...

EU a València l'ha cagat i molt, el Bloc eixirà guanyant, tinguen el primer regidor nacionalistade l'història, ja que si Mansanet no ix la llista correra per tal de que ixga.
Estic segur de que Mansanet eixira sense que correga la llista, el Bloc a València compta per al canvi i això és l'important que els vots del Bloc seran útils.