jueves, 2 de agosto de 2007

Glòria Marcos-PCE: l´estratègia de la provocació

JULI JUST
Levante-EMV, 2/8/07

Des del BES del Bloc ben prompte vam apostar per allò que es concretaria en el Compromís pel País Valencià com a alternativa d´esquerres, valencianista i ecologista a les Corts Valencianes. Per tant, ens trobem ben legitimitats per fer les consideracions següents respecte als esdeveniments ocorreguts al si de la coalició.
La situació creada en el grup parlamentari no és un fet aïllat, ans al contrari, és la lògica conseqüència de l´actitud del grup dirigent d´EU des del moment en què des del Bloc, des del corrent intern d´EU Esquerra i País, així com des dels membres de Projecte Obert i d´altres organitzacions polítiques i moviments socials, es va reclamar un esforç per generar una sola candidatura electoral per tal d´intentar fer fora de la Generalitat el PP i condicionar les polítiques del govern.
¿Cal que recordem ací que el sector majoritari d´EU en el qual es recolza Glòria Marcos va fer tot allò que estigué al seu abast per tal d´evitar que es formalitzara l´opció electoral del Compromís? ¿Cal que recordem com van allargar premeditadament el procés de la seua constitució fins a extrems delirants -només heu de fer una ullada a les hemeroteques-, la qual cosa ens impossibilità fer la presentació de la coalició d´una forma seriosa i perllongada amb la suficient antelació davant la societat valenciana? ¿Cal que recordem que van liquidar tot l´anterior equip de diputats d´EU-l´Entesa amb tot el bagatge d´experiència dilapidada que això ha suposat i suposarà? ¿I cal que recordem que fins i tot vetaren la presència en un lloc destacat en les llistes del partit Els Verds-Esquerra Ecologista que, a diferència del partit Verd de Peris, es va mantenir absolutament fidel als seus compromisos electorals d´EU-l´Entesa?
I tot això no és simplement una manera d´interpretar els fets. La mateixa Glòria Marcos, en el seu informe dels resultats electorals assolits elaborat per a IU federal va indicar -i, pel que diuen les cròniques, es va quedar sencereta i sense esclatar en una riallada mentre ho llegia al conjunt d´IU- que la causa de la davallada electoral al País Valencia havia estat a conseqüència d´haver-los obligat a pactar amb els representats de CiU en terres valencianes. Això sí, l´endemà d´amollar això proposava públicament reeditar el Compromís per a les eleccions espa­nyoles... L´equip dirigent d´EU mai es va creure el Compromís i, per tant, tampoc se´l creu ara. Per això l´ha dinamitat a les primeres de canvi.
¿Caldrà que recordem també que van entrebancar fins a extrems inaudits el començament de la precampanya electoral i de la pròpia campanya? Una campanya que s´hagué d´adequar a les seues manies, exigències i despropòsits, el més cridaner dels quals va ser la campanya electoral d´Amadeu Sanchis a les eleccions municipals de la ciutat de València.
Amadeu Sanchis és un del dirigents d´EU-PCE que més va fer per tal d´evitar la germinació del Compromís. De fet, a la ciutat de València, on és coordinador local d´EU, no pogué concretar-se la ­coalició malgrat la predisposició reiteradament manifestada pel Bloc per tal que així fóra. La seua radical oposició al Compromís ha significat que per primera vegada EU no tinga cap regidor a l´ajuntament del cap i casal. És a dir, Amadeu Sanchis és el responsable últim i principal de l´absència de regidors d´EU a la ciutat de València. Tot un èxit per al seu currículum revolucionari.
No haurem d´oblidar, a més a més, que malgrat que per al municipi de València no es concretà una candidatura del Compromís, Amadeu Sanchis i la mateixa Glòria Marcos feren una campanya electoral local en la qual premeditadament es confonien ambdues marques (Compromís i EU) amb la descarada voluntat de fer rendibles les sinèrgies que la coalició poguera crear, però només en favor d´EU, ja que s´havia negligit el Bloc i Els Verds-Esquerra Ecologista, els quals, amb bon criteri, se sumaren a la candidatura de Carmen Alborch perquè no es perdera cap vot d´esquerres i valencianista a la capital del país.
Els resultats electorals van ser allò que van ser. Només recordarem el desastrós resultat d´EU a la ciutat de València i el nom del seu responsable, Amadeu Sanchis, així com que la composició del grup parlamentari del Compromís a les Corts no respon als interessos interns de l´equip dirigent d´EU.
Els pactes estan per a ser complits. Són llei entre les parts. Però les lleis s´han de interpretar segons la seua lletra i segons el seu esperit. Per altra banda, en cas de dubte a l´hora de la seua interpretació, no pot una de les parts arrogar-se també el paper de jutge, perquè la seua interpretació serà sempre parcial i interessada.
És cert que el pacte del Compromís reconeix que el membre del consell d´administració de RTVV correspondrà a EU. Però no és menys cert que també hi conté altres acords, com ara que hi ha un òrgan rector de la coalició i un altre del grup parlamentari. I les normes han de ser interpretades en el seu conjunt, no parcialment i de forma esbiaixada.
L´equip dirigent d´EU ha obviat l´existència d´aquest òrgans faltant al respecte a tots el seus membres, i exercint de part i jutge ha dut a terme una política de fets consumats en allò referent al nomenament del membre del consell d´administració i en molts altres aspectes no menys importants. Quan ha posat damunt la taula el nom d´Amadeu Sanchis ho ha fet com un trágala obviant qualsevol tipus de consulta encara que només fóra per cortesia. Amb aquesta actuació resulta evident la vulneració de l´esperit del pacte pel Compromís.
Però, a més a més, ¿per què Amadeu Sanchis?
Si no fóra perquè més que patètic és summament trist, resulta fins i tot irònic que aquella persona que més ha batallat per la no existència del Compromís siga premiada amb un càrrec que el representa per no haver sabut guanyar ni un sol escó a l´ajuntament de la capital del País Valencià.
Que siga Amadeu Sanchis El Elegido, només pot entendre´s des d´una anàlisi de la crisi interna que pateixen tant EU com IU federal, així com per la voluntat de dinamitar com més prompte millor la coalició en la qual mai han cregut. Jugant adequadament les cartes eliminen els traïdors interns (EiP principalment) i externs (Bloc), guanyen la partida de l´elecció del nou coordinador general d´IU federal -el representant del sector dur del PCE- i apareixen com a víctimes davant els ulls de la ciutadania.
És evident -i l´equip dirigent d´EU ho sabia- que triant Amadeu Sanchis com a representant del Compromís i plantejant aquesta tria, tal i com ja s´ha apuntat, com un trágala, propiciaven l´esclat de les hostilitats dins del grup parlamentari i dins d´EU. Sabien que el Bloc no l´anava a acceptar per ser un enemic declarat de la coalició i no complir cap dels requisits per a ser membre del consell de RTVV. Sabien que EiP, pels mateixos motius i alguns més, tampoc ho faria. Ho sabien i ho han fet mesurant acuradament les conseqüències que havia de tenir. Pel que fa a EiP, propicien un reagrupament de forces al si d´EU i inclús una escissió de cara a la decisiva batalla de Madrid. Pel que fa al Bloc, ens posen davant una prova en què ens juguem la nostra dignitat.
Per si no se n´adonen, caldrà que els recordem que la seua política petita i mesquina no propicia cap mena de transformació social. Ans al contrari, ens aboca, als progressistes en general i als que havíem depositat tantes esperances en el Compromís, a un futur decebedor. Un futur, però, que anem a treballar per canviar -ara sí- amb tots aquells que hi tinguen voluntat. Per l´esquerra i pel País Valencià.

* Signen també l´article altres 25 membres del BES (Bloc d´Esquerres i Sobiranista), cor-rent del Bloc.

No hay comentarios: